ПРАЙМ ИМОТИ ЕООД

ПРАЙМ  ИМОТИ  ЕООД
НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

вторник, 27 януари 2015 г.

ЩО Е ТО ИМОТЕН ПАЗАР И ИМА ЛИ ТОЙ ПОЧВА У НАС?

Мнозина вероятно са онези, които си задават въпроси като: Накъде се движи имотният пазар? Да продавам ли? Да купувам ли? Свърши ли кризата и ако не е - кога се очаква това да се случи? Какво ще се случва с цените на имотите – ще падат ли или ще се покачват? А лихвите по ипотечните кредити?....... и т.н.                                                          
Все актуални въпроси. Въпроси без еднозначен отговор. Също така въпроси, на които никой, повтарям никой не би могъл да отговори. Едва ли е възможно и да има такъв точно специалист, който да се ангажира на 100 % с отговор, на който и да е от тези въпроси.  Истината обаче е, че кризата в световен мащаб беше, мина и отмина и по света вече я забравиха. Но както се случва с всичко, ние успяхме дори и криза от световен мащаб да подобрим, да побългарим и да приложим.  Заглавия от рода на: „ 2014 г вече е в историята. Купувачите се завръщат на пазара....”. Как звучи само? Обещаващо, очакващо, решаващо! Е, да, ама не! В историята са и всички години преди 2014, а относно завръщането на купувачите, че те къде са ходили, че да се завръщат?  Купувачи винаги е имало и винаги ще има. Е, да значително по-малко са, отколкото бихме искали да бъдат, по-капризни са, а и цените, на които се пазарува, са значително по-ниски от нивата 2004-2009 г.  Имаше един балон, който се спука. Втори такъв няма да има. Нека да не се заблуждаваме, че отново ще се продават  панелни гарсониерки по кварталите за по 50-55 000 евро.  Няма шанс! Този филм свърши. Снет е от екран и вече няма да се прожектира. Който продал – продал. А всеки, който не е успял да купи – да се радва.                                                              

  Балон № 2 – Чуждестранни граждани, които видиш ли купували в морските и планинските курорти имоти. Ама къде ги видяхте, бе хора, тези „чуждестранни граждани”, които даже и купували? Имаше едни такива, които бяха си купили, но голяма част от тях вече продадоха при това на загуба. Е, останаха и такива, които още не са успяли да се отърват от „придобивките” си, но сериозно работят по въпроса.                     
     Балон №3 – Лихвите по ипотечните кредити.  Те са ужасни! Непоносими! Страаашни!  На фона на ниските трудови възнаграждения,  би следвало в България лихвите по кредите да са на половина, че  ако не и по-ниски. В Европа лихва в размер на 4 % се смята за висока. Кога ще ги стигнем, но не американците, а европейците? Кога? Никога!
Е, при така направената ретроспекция, мисля, че всеки , който си задава споменатите по-горе въпроси вече може и сам да си отговори.
          Изводът го оставям на вас.


Няма коментари:

Публикуване на коментар