ПРАЙМ ИМОТИ ЕООД

ПРАЙМ  ИМОТИ  ЕООД
НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

неделя, 27 април 2014 г.

10 навика, които ни пречат да сме щастливи

  Щастието – и в кариерата, и в личния живот, често идва след като се откажеш от нещо. Не вярвате ли? Ето Ви списък от 10 навика, които не пречат да се чувстваме щастливи и да ни е приятно, както на работното място, така и в живота.
 №1. Обвиняването
Хората правят грешки. Служители не оправдават очакванията. Доставчици бавят доставки, а вие обвинявате всички за вашите проблеми. Може би не сте обучили достатъчно добре персонала. Или пък не сте се подсигурили с резервен план. Или просто имате прекалено високи очаквания към другите. Поемете своят дял от отговорността и обвинявайте по-малко околните.
№ 2. Фукането
Колегите не ви ценят заради стила ви на обличане, автомобилът, който карате, длъжността или кариерният ръст. Всичко това са само външни атрибути. Макар, че някои наистина предпочитат тях, а не вас. Но в тези случаи, просто не се надявайте на истински отношения с такива хора. Не се опитвайте да впечатлявате с материални придобивки, бъдете себе си.
№ 3. Вкопчване в познатото
Когато се боите или сте неуверени в себе си, вие подсъзнателно се вкопчвате в старото, познатото, обичайното. Правите го, за да обърнете гръб на страха, но отсъствието на страх, само по себе си, не води автоматично до щастие. Не се дръжте за това, което не ви прави щастливи. Стремете се да постигнете това, което искате, дори и да е нещо напълно непознато и съвсем ново. Дори и да не достигнете желаната цел, то пътят към нея ви прави щастливи.
№ 4. Прекъсването по време на разговор
Прекъсването на събеседник не е просто проява на лошо възпитание. Когато го правите, сякаш казвате: "Не те слушам и не ми е интересно това, което говориш ". Искате да ви харесват, нали?! Тогава внимателно слушайте хората, когато говорят и им задавайте повече въпроси. Не само ще ви харесат, а даже ще ви заобичат!
№ 5. Хленченето
Вашите думи имат сила, особено над вас. Униването по различни поводи води само до лошо настроение. Не губете време в хленчене, а се фокусирайте върху възможностите за разрешаване на проблема. По-малко думи – повече дела.
№ 6. Свръх контролът
Може да сте голям шеф, дори ключова фигура в индустрията. Но можете да контролирате непрекъснато единствено себе си. Контролът над всеки друг не би могъл да продължава дълго, тъй като за налагането и поддържането му са необходими сила, страх, власт и насилие, което едва ли би ви направило щастливи (e, винаги се срещат и изключения).
№ 7. Постоянното критикуване
Имате отлично образование, голям опит, но всичко това не ви прави по-умни или пък по-проницателни. Хората са различни, затова ценете различносто, а не недостатъците. Така ще видите и другите, и себе си в по-добра светлина.
№ 8. Поучаването
Критиката има „брат” и това е Поучаването. А техният баща е Осъждането. Колкото по-нагоре се издигате в служебната йерархия, толкова повече нараства вероятността да се смятате за висш авторитет и от тази позиция – да поучавате останалите. Когато се държите така с подчинените си, те ви слушат, но не ви чуват.
№ 9. Да се живее само с миналото
Миналото, разбира се, е важно. Но, след като си извадите поука от направени грешки, продължете напред. Когато друг допусне грешка, не го ругайте и не натяквайте. Не зацикляйте на недостатъци и пропуски, които вече са история.
№ 10. Страхът
Човекът е устроен да има много страхове, включително от потенциални заплахи и безсилие пред бъдещето. Страхът е защитен механизъм, но и лош съветник, защото се превръща в спирачка, разколебава ни и ни кара да отлагаме важните решения. Така минават дни, месеци, години, които постепенно убиваме мечтите си. А времето е най-ценния капитал. Загубата му е единственото, за което си струва да се тревожим.


Няма коментари:

Публикуване на коментар